Prema najnovijim podacima iz Turske, suzbijanja prokurdskih demonstracija ispred ambasade Republike Turske u Vašingtonu uopšte nije ni bilo. Video snimci koji cirkulišu internetom, a na kojim se vidi kako Erdoganov badigard nabija frajera špicom u glavu kao da puca penal, zapravo prikazuju jednu prijateljsku partiju ‘kauboja i Indijanaca’ na njenom vrhuncu.

“Oni su jednostavno dobili da budu Indijanci, pa smo mi morali biti u nadmoći.” jasno su obrazložili na pres konferenciji u Ankari predstavnici tjelohranitelja, i dodali: “Nikakvog tu incidenta nije bilo. Istinu za volju, oni nas jesu provocirali sa svojim terorističkim zastavama. Mi smo odlučili da diskusiju riješimo sportski, a pošto smo bili u Americi igrali smo tradicionalnih ‘kauboja i indijanaca’.”

Kako javlja Butch Cunningham, Šatro Info dopisnik za Washington, njihovi ‘kauboji i Indijanci’ su izgledali “kao ono što se prije kod vas igralo a zvalo se ‘partizana i njemaca’, pa onda prešlo u ‘Muslimana/Srba/Hrvata protiv Četnika/Ustaša/Balija’.”

Podršku turskoj interpretaciji incidenta dala je i bliža rodbina učesnika na demonstracijama preostala u Turskoj, koja radi lakše koordinacije preseljena u Gulag na istoku zemlje.

Takođe, predstavnici Ankare traže i “…da se u potpunosti ukloni sa interneta taj video, jer mu nije vjerovati.” Nije sasvim jasno koliko će ove izjave biti shvaćene ozbiljno.