Današnjim referendumom predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan namjerava uzeti titulu “Najdiktatora” magazina Forbes, izjavili su izvori bliski predsjedniku.

Dugogodišnji “Najdiktator” Vladimir Putin naizgled nema šanse da se održi na poziciji. Putin je u Aprilu zadao novi kroše građanskim pravima zabranivši iz cirkulacije montiranu fotografiju sebe u ulozi gej klauna, što prema mišljenju stručnjaka nije dovoljno da parira Erdoğanu.

“Ako iskusnom Erdoganu uspije da provuče ove reforme, produžiće si mandat do 2029. (za početak). Ovo ga već u startu čini sigurnijom investicijom od, na primjer, Assada, čija je nominacija poljuljana sa 59 bojevih glava.” istakao je dr. Risto Prelivoda, Šatro info politički analitičar.

Prelivoda je naglasio neviđenu hrabrost i lukavost turskog predsjednika koji “smije da Holanđanima govori da su fašisti dok drži skoro 3000 sudija i 150 novinara pod hapsom, između ostalih.”

Iz Forbes magazina ističu da već dugo nije bilo ovako ozbiljnih nominacija iz država sa evropskim tlom. Magazin će novog “Najdiktatora” proglasiti u aprilskom izdanju.

“Velika mi je čast danas izaći na politički megdan protiv ovih dosadnih sekularista-demokrata. Ataturk je na današnji dan [8. april] ukinuo šerijatske sudove, Erdogan će ukinuti premijera, medijske slobode, pa parlament i snažnom rukom voditi Turke protiv zapadnih fašista.”