JP Elektroprivreda BiH danas se ponovo obratila javnošću povodom negativnog poslovanja u prva dva kvartala tekuće godine sa obrazloženjem za ovakvo stanje i novim zahtjevima za vlasti.

“Zbog rastućeg globalnog ali i lokalnog trenda instalacije manjih pogona za proizvodnju električne energije baziranih na obnovljivim izvorima energije, a kod nas prije svega solarnih panela i geotermalnih generatora, Elektroprivreda BiH našla se u finansijskim poteškoćama jer je primorana Zakonom od ovih manjih proizvođača kupovati sav višak struje.” pisalo je u obrazloženju.

Iz preduzeća ističu da je zakonski okvir za ovaj problem zastario i “skrojen za neka ranija vremena kada u BiH još nije bila razvijena ekološka svijest u današnjim mjerama.”

“Apeliramo na vlasti na federalnom i državnom nivou da što prije promjene zakonski okvir i oslobode Elektroprivredu obaveze, jer je trenutno jedino javno preduzeće koje mora kupiti ogromne količine električne energije za koju nema tržište. Pored ovog, želimo podržati političare u naporima da nađu strano tržište na koje možemo izvoziti ovaj višak ‘zelene’ struje.

JP Elektroprivreda u obraćanju je kritikovala i nevladin sektor i razne ekološke organizacije jer su, kako smatraju iz EP, oni najvećim dijelom za sadašnju situaciju.

“Ti NVO ublehaši su krivi. Oni su svojim pamfletima, enerdžajzerima i okruglim stolovima doveli dotle da u BiH imamo više obnovljive električne energije nego što bi nam ikada moglo trebati, i time uvalili EP u dugove.” pisalo je u obraćanju.