Serija priloga i tekstova o nestanku Jablaničkog jezera objavljenih 4. februara, izazvala je danas hitnu reakciju Elektroprivrede BiH. Četrdeset dana nakon što su bez najave ispustili vodu iz Jablaničkog jezera, Elektropirvreda je danas poslala medijima saopštenje pod oznakom “urgentno”, u kome se navodi da ovo preduzeće ima sve konce u svojim rukama.

“Ponukani vašom jakom željom da izvještavate u interesu javnosti, nismo mogli a da ne reagujemo sa pitanjem zašto o ovoj temi nije konsultovan niko iz Elektroprivrede BiH. Dok ste fotografijama, video prilozima i tekstovima upozoravali da je voda iz Jablaničkog jezera puštena, niko se od vas nije sjetio nazvat Elektroprivredu i pitati zašto je to tako. Ovim izjavljujemo da EP BiH ima plan, ne samo da povrati Jablaničko jezero, nego da ga napravi ljepšim i starijim nego što je bilo”, piše u saopštenju Elektroprivrede.

Novinari Šatro.info došli su, međutim, i do nekih drugih informacija. Prema riječima jednog od činovnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, upravo je ovo ministarstvo najveći krivac za nestajanje vode.

“Ministarstvo odbrane BiH je, shodno odluci o vrednovanju imovine i tretiranju perspektivne i neperspektivne vojne imovine, odlučilo da Jablaničko jezero više nije perspektivna vojna nastojbina. Trenutno su u toku sondaže i iskopavanje ostataka iz Drugog svjetskog rata, i ta se informacija krije od javnosti. Dabogda da se ponovo pojavi, ali deblje su mi strepnje nego nade”, tvrdi naš neimenovani izvor.

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu našeg izvora odgovorila je ćutanjem, i pozivanjem na Zakon o slobodi pristupa informacijama u dijelu zaštite informacija o nacionalnoj bezbjednosti. Na kraju je, ipak, samo upitala: “Šta imam ja išta komentarisat kad imate izjavu od Elektroprivrede?”, i zaključila: “Dovoljno je nek jedno od administracije saopšti. Nećete propast bez moje izjave”.