Iz potvrđenih i neimenovanih izvora došli smo do saznanja da će se četvorica lidera regiona naći u utorak u Beogradu, kako bi raspravili autorizaciju termina „strani plaćenici“ i „domaći izdajnici“. Prema rečima našeg izvora, sastanak će se održati u renomiranom restoranu „Kod Vožda“, u Ulici Gospodara Vučića.

Naš politički analitičar prof. dr Risto Prelivoda smatra da je ovo jedan od najvažnijih sastanak trojice lidera, ali i nova paradigma kojom će se rešavati problemi.

„Ne treba ovaj sastanak posmatrati kroz prizmu mesta na kome se održava, nego prema temi. Verujem da je mnogo bolje da se dogovore i potom obnarode vest čiji su to pojmovi, ko je autor, ko ima pravo na njihovo dalje korištenje. Plagijat je mnogo opasna stvar, pogotovo kada se desi u političkom životu, a posebno kada je reč o plagijatu u tako različitim društvima“, rekao je Prelivoda

Zorka Spojlić, društvena analitičarka, ipak ima drugačije mišljenje. Ona veruje da se u ovom slučaju može postići konsenzus. „Bilo bi dobro da se lideri dogovore i da to kažu narodu, ali je ovde pitanje mogu li oni uopšte odrediti jednog tvorca termina ‘domaći izdajnik’ i ‘strani plaćenik’. Možda to i nije plagijat, pa se desi i da dođu sa zajedničkim rešenjem, u kome će autorska prava pripadati svakome od njih“, zaključuje Spojlić

Provjeravajući izvor, kontaktirali smo i šefa sale restorana „Kod Vožda“, koji nam je otkrio da o detaljima sastanka nije obavešten, niti može da kaže da li će do njega doći ili neće. Ipak, prema Zakonu o slobodi pristupu informacijama dobili smo podatke da je za utorak u ovom objektu predviđena priprema osam puta veće količine ruskog boršča, kolača ruska šapa, hleba, soli, tvrdoške travarice i mastike.