Zbog sve češćih napada od strane Bosanskih franjevaca na aktualnu vladavinu Hrvatske Demokratske Zajednice, Dragan Čović je na današnjem obraćanju u Livnu poslao jasnu poruku da se ne igraju s njim i s njegovom politikom.

“Ko su oni da govore što je ispravno što ja radim a što ne?! Ko su oni da sude većinsku volju Hrvata u Bosni i Hercegovini?! Oni koji se vijekovima zalažu za Bosnu a ne za naš narod! Sve ove godine šutim i ne obazirem se na takve poruke, ali više neće moći. Ja sam jedini legitimni predstavnik Hrvata u ovoj zemlji i ja određujem ko je Hrvat a ko nije! Ako ovako nastave, neka budu sigurni da ću im oduzeti nacionalnu pripadnost. Boli mene briga koliko su oni vijekova prisutni u onoj zemlji, nisu oni ti koji će govoriti o hrvatskom nacionalnom biću nego ja. Ako im je preča Bosna od nas, onda neka ostanu uz nju. Eto ih tamo Bošnjacima, oni ih svakako vole jer simpatišu Bosnu i Hercegovinu”, oštro je poručio Čović.

Odmah nakon skupa, franjevci Hercegovine su stali uz Dragana, te rekli da se njegove odluke moraju poštovati.

“Mi smo samo ovdje jedan tren, računajući na vijek jednog čovjeka. Tko smo mi da negiramo rad naših predaka? Pa nisu li pojedini velikaši nekadašnjeg starog Huma dizali pobune protiv kralja Tvrtka, jer su htjeli da stanu na stranu Hrvatske države i postanu Hrvati. Mi moramo nastaviti njegovati tu tekovinu. Stoga, ja poručujem franjevačkoj braći iz Bosne da se okane Bosanstva i da prihvate našu ideologiju”, istakao je fra Marko Uzdanica, franjevac iz Tomislavgrada.

Dragan Čović je još poručio da Hrvati moraju biti ujedinjeni i glasati za HDZ, jer se prijetnja zvana Željko Komšić ponovo aktivirala, i prijeti nestanku hrvatskog življa, novim progonima, kataklizmama i stradanjima.