Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, prihvatiće prijedloge o rotirajućem gradonačelniku Mostara ukoliko sva trojica kandidata budu članovi Hrvatske demokratske zajednice.

“Vi ne znate koji je napor okupiti Hrvatski narodni sabor oko ideje da podrže kandidata samo jedne stranke za gradonačelnika Mostara. Evo, spreman sam čak i na to. Spreman sam danonoćno razgovoarati sa Hrvatskom strankom prava Bosne i Hercegovine i sa Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990 i Hrvatskom kršćanskom demokratskom unijom. Dakle, sa svim strankama koje su u Hrvatskom narodnom saboru i uporno rade o glavi Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Bez ikakvog zazora, kažem, spreman sam okupiti sve oko ideje da sva trojica gradonačelnika Mostara budu iz Hrvatske demokratske zajednice” – ističe Čović.

Prema Čovićevim riječima, uopšte nije bitno da li će ta trojica biti Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, da li će to biti dva Hrvata i jedan Srbin ili dva Srbina i jedan Hrvat, to jest tri Hrvata, tri Srbina ili tri Bošnjaka. “Mislim da je ovdje po srijedi odluka o tom koja će politička stranka i s kojim programom dobiti eminentnu podršku mostarskog življa, to jest da li stranka ima utjecaj u Hrvatskoj i Evropskoj uniji, jer mi znamo dobro da je Mostar grad evropske baštine” – tvrdi Čović.

“Budite bez sumnje da mi Srba i Bošnjaka za ovu poziciju imamo, što se ne može reći za ovu takozvanu ljevicu i ovu takozvanu bošnjačku desnicu koje niti na jednom frontu nisu respektabilne u Evropskoj uniji i zemljama okruženja. Jasno je da ovdje samo mi imamo program koji je adekvatan potrebama razvoja jednog grada mediteranske urbane mreže koja stremi ortogonalnim intervencijama. Za razliku od drugih koji Mostar očito posmatraju kao prsten, sa svim svojim zaobilaznicama i kruženjima po gradu kao migranti oko prihvatnih centara  – što ocjenjujemo neprihvatljivim i protivno duhu onog starijeg i ljepšeg Mostara” – rekao je Čović, naglašavajući da je za uspješnu rotaciju ključan kontinuitet.