Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izdao je danas naredbu kojom se svi zastupnici u aktuelnom sazivu pozivaju na nošenje džentlmenskog hladnog oružja – kratkih i srednje dugih sablji i mačeva. Iz Čubrilovićevog kabineta su obrazložili da je ovo pokušaj vraćanja viteške tradicije u institucije RS-a, koje su “dosegle novo dno sukobima proteklih dana”.

Prema novim odredbama zastupnici u NSRS na sjednicama će morati poštovati i strogo formalni dres kod koji će uključivati i bijele rukavice, koje će u slučaju nužde moći biti bačene suparniku u lice kao poziv na dvoboj.

“Ne vidim drugo rješenje za ovo divljaštvo u Skupštini. Ovo je prešlo sve granice kulture i mislim da je najbolja mjera vraćanje starih parlamentarnih običaja iz devetnaestog vijeka”, svoju odluku branio je pred novinarima Šatro info Nedeljko Čubrilović.

Od sljedeće sjednice NSRS zastupnici vlasti i opozicije mogu očekivati da žustre rasprave završe izazivanjem na dvoboj. Prema novim propisima je, naime, ponovo dozvoljen “Poziv na dvoboj” kao administrativna alatka odlučivanja. Jednom dobiveni poziv na borbu se ne može odbiti, ali izazvani ima pravo izbora vremena održavanja dvoboja.

Kada je vrijeme održavanja dogovoreno, oba borca proglašavaju svoje sekundante koji će ujedno i vršiti funkciju svjedoka dvoboja i o njegovom ishodu obavijestiti NSRS. Uz posebnu dozvolu Skupštine, bolesni, nemoćni i ženski zastupnici mogu tražiti da se u njihovo ime bori njihov sekundant, koji na ovo mora pristati dobrovoljno.

Sve borbe će biti borbe do smrti, a obavezno oružje upravo sablje koje će zastupnici donositi na zasjedanja.

Parlamentarni dvoboji će biti javno prenošen na RTRS-u a svi će se održavati u gladijatorskoj areni “Igor Dodik”, početak čije gradnje je najavljen za kraj ove godine u blizini zgrade Vlade RS.