Vijećnici SDA u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar podnijeli su danas zahtjev za preimenovanje tri najpoznatije džamije Sarajeva. Iako je i samo preimenovanje istorijskih građevina izazvalo negodovanje, posebnu pažnju zaplijenio je plan da se ne jedna, već sve tri preimenuju u ‘džamija Alije Izetbegovića”.

Ova inicijativa nastupa nakon preimenovanja dva parka, četiri škole, jedanaest ulica i dva memorijalna centra po prvom predsjedniku BiH. Iz SDA ističu da im je još malo preostalo da u potpunosti realizuju projekat “Po jedna tabla sa Alijinim imenom pod svaku banderu”, koji su pokrenuli još 2005.

“Iskreno, mislili smo da smo da više nema šta da se imenuje po Aliji. Neki od naših vijećnika onda su došli na tu genijalnu ideju da dignu tabu sa historijskih građevina. Ko je uostalom uopšte taj Gazi Husrev-beg u odnosu na prvog u Bošnjaka?” istakao je Mustafa Mulić, vijećnik SDA u općini Centar koji je danas htio preimenovati i park Betanija.

SDA ističe “da je Gazi Husrev bio pola Turčin, a time manji Bošnjak od Alije, kao i Alipaša, a o sultanu Muhamedu da i ne pričamo.”

Prijedlog o preimenovanju džamija naći će se na dnevnom redu u Skupštinama Općina sledeće sedmice.