Niz uvođenja sankcija Dodiku, na opšte iznenađenje svih, nastavlja Italija. Svi koji poznaju lični stil predsjednika Dodika vjeruju da mu je ovo upravo najteži udara. Talijanski premijer, Paolo Gentiloni saopštio je da će svaki talijanski butik, brend i dizajner uskratiti predsjedniku Dodiku mogućnost kupovine bilo kog sakoa sa konfenkcijskim brojevima 50, 52 i 54.

„Ova uredba tiče se i svakog talijanskog dizajnera ili šivača igdje na svijetu, kao i svih drugih netalijanskih butika koji imaju talijansko ili latinsko ime. Odredili smo o kojim je brojevima riječ, odredili smo da je u pitanju sako, i tu nema kompromisa. Svako ko se ne povinuje, smatraće se izdajnikom“, saopštio je Gentiloni.

Pored toga, zabranjeno je prodavanje cipela brendova Armani, Cesare Paciotti, Versace, Gucci, Valentino Rossi i Giuseppe Zanotti u veličinama od 37 do 45.

Takođe, zabranjeno je i točenje i pripravljanje svih vrsta espressa, macchiata ili latea, a posebno espresso corretto – kratke kafe u koju se dodaje crnogorska loza “Plantaže 13. jul”.

Isključivo i nedvosmisleno je zabranjeno: slikanje pored krivog tornja u Pizi, posjeta Venecijanskom bijenalu i čuvenom milanskom maratonu i karnevalu, te posebno nastupanje ili boravljenje na Pittori del Naviglio Grande.

Predsjedniku Dodiku biće zabranjeno držanje bilo kakvih radionica ili predavanja u Bologni ili na Politehnici, a ni pod koju cijenu neće sa Kusturicom moći učestvovati u Milanskim danima arhitekture.