“Autoput Trebinje – Vladivostok je projekat koji bi regiji trebalo da donese mir, a srpskom i ruskom narodu trajnu stabilnosti i pobratimtvo” – rekao je danas Milorad Dodik u Berkovićima.

Boraveći na 95. posebnom sastanku Glavnog štaba Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je sam sazvao, predsjednik Dodik rekao je da ovaj projekat SNSD-u može donijeti samo korist. Naime, na popularizaciji izgradnje tog autoputa – prema računici Rajka Vasića – SNSD može dobiti narednih pedeset izbora. Realizuje li se ideja kako je i zamišljena, i ukoliko ekonomija Republike Srpske opstane toliko, SNSD će vladati narednih sto godina.

Redakcija Šatro.info je bez znanja Dragana Mektića prisluškivala pripremu Dodikove izjave za RTRS, koja izgleda ovako.

“Republika Srpska pokazala je snažno opredjeljenje da što prije uništi Bosnu i Hercegovinu, da se ujedini sa Srbijom, i da vaspostavi put ujedinjena svih srpskih i ruskih zemalja, kao i onih koje još ne znaju da su ruske, ili da će u doglednoj budućnosti biti. Rekao sam i ponoviću opet, trajni cilj Republike Srpske je integracija sa Rusijom. Napravimo takvu komunikacijsku mrežu, koja će od Trebinja do Vladivostoka asfaltom premazati vjekovnu želju srpskog naroda da svoj put trasira ka Rusiji”, rekao je Dodik, prenosi Russia Tomorrow.

Kako ističu politički analitičari, ovo pitanje biće veoma važno ekonomsko, trgovinsko, transportno, komunikaciono, a na koncu i političko sjecište razdora proruskih, probosanskih, i promakedonskih Soroševih politčkih elita. Naime, cijela izgradnja autoputa mogla bi zastati ukoliko Bjelorusija ne odobri njegovu gradnju. S obzirom da je Republika Srpska prošle godine u Bjelorusiju izvezla preko osamsto tona torotana, mladog sira, hercegovačkog pršuta i posavskog žita, SNSD vjeruje da će to ohrabriti Bjelorusiju da predloži projekat. Ne ohrabri li je Republika Srpska – ako je vjerovati predsjedniku Dodiku – ohrabriće je Rusija.

Na posebnoj sjednici Glavnog štaba u Berkovićima, SNSD je odlučio da projekat ovog autouta iskoristi kao opravdanje zašto aerodrom nije završen i zašto ga nikad neće biti.

Disclamer: Ovaj tekst napisan je uz podršku kompanije Google, njezine platforme Drive, za Zapadni Balkan. Redakcija tvrdi da zdravstveni karton novinara ne postoji.