Šesnaesti pokušaj uspostavljanja nove vlasti u Kantonu Sarajevo je propao. Predstavnici nove većine pokušavaju da se domognu pečata i predsjedavajućeg stola u skupštinskoj sali. S druge strane, stara garnitura utvrđuje bedeme i brani vladu od novih nasrtaja, za sada uspješno.

Dok su i jedni i drugi, reklo bi se, prilično tvrdi u svojim stavovima, mnogi politički i ekonomski tokovi u ovom kantonu ostaju na čekanju. Isplata plata i ostalih obaveza prema radnicima u javnom sektoru ostaje upitna, krizi se ne nazire kraj.

U priču se morao uključiti i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nemoćan u svojoj zabrinutosti bio prinuđen da angažuje najveće svjetske pregovarače, a glavne aktere ove priče pošalje u Dejton.

“Već sam razgovarao s Konakovićem i Čelikom. Oni su s velikim razumijevanjem prihvatili ovu ponudu, ne, jer ni sami ne vide izlaz iz ove krize. Pa prije smo rat ’95. zaustavili i dogovorili Dejtonski sporazum, nego je formirana nova vlast u Sarajevu. Nadam se da će naši najbolji stručnjaci doprinijeti rješavanju ove situacije”, smatra Valentin Inzko.

Saznajemo da delegacija nove većine s posebnim avionom kreće u subotu, dok će stara postava kantonalne vlasti put Amerike u nedjelju. Za pečat je pripremljen poseban termin i letjet će vojnim avionom uz najveću sigurnosnu kontrolu.