Kabinet premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića će se do kraja septembra preseliti na vrh katedrale, kako bi se premijer udaljio od boraca koji već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, saznaje Šatro info. Selidba kabineta federalnog premijera je već bila zakazana prošle godine, ali Novalić se još nije bio odlučio za novu lokaciju kabineta,istakli su iz Vlade FBiH.

“Ne znam šta je problem i što svi dižu odma paniku. Ne selim se ja samo zbog boraca, pazite sa novom lokacijom na vrhu katedrale ću moći nadgledati dešavanja u Sarajevu, tako da na osnovu prikupljenih informacija o radu građana mogu početi koncipirati reformsku agendu za FBiH. Još jedna prednost ovog kabineta, jeste što ću imati svo vrijeme svijeta da se posvetim reformskoj agendi BiH, pošto niko u kabinet neće dolaziti osim mene“, izjavio je, Fadil Novalić.

Za premijera je izgrađen mini-helidrom na krovu SCC-a s obzirom da se u kabinet premijera može jedino doći iz vazduha. On će svakog jutra polijetati sa SCC, te će se spuštati niz uže za spašavanje u svoj novi kabinet. Novalić je najavio da će uskoro kupiti paraglajder jer je to mnogo isplativije nego da ga svakog jutra voze helikopterom na posao.

“Ti paraglajderi su super. Ne troše nikakvo gorivo, a poprilično su precizni u slijetanju. Tako da ćemo po mom proračunu uštediti 14.600 konvertibilnih marka na godišnjem nivou, a kako je to ustvari sport, povećat ćemo i zdravlje uposlenika u javnom sektoru za 0.3%. Kako vidimo, odlični rezultati”, dodao je Novalić.