Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, tužio je danas Srpsku listu Kosova zbog izostanka njegove kandidature na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Ovo je direktan udar na Republiku Srpsku i vitalne nacionalne interese srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi se dvadeset i pet godina borima na sve moguće načine da toj listi damo legitimitet, da damo objašnjenje zbog čega Srpska lista postoji sama za sebe a ne u sklopu neke druge dominantno albanske liste. Neki od nas posvetili su svoju karijeru tom cilju, i danonoćno i mukotrpno radili da bi Srpska lista dobila odgovarajući publicitet i povjerenje javnosti. Evo, ovo nam je hvala za sve” – rekao je danas Milorad Dodik tokom konferencije za štampu ispred rimskog kupatila hotela “San” u Laktašima.

Vidno uznemiren, nateklih limfnih čvorova, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata zatražio je od Tužilaštva socijaldemokratske progresivne unije srpskih zemalja da po službenoj dužnosti provede istragu i pokrene krivični postupak. “S tugom u srcu mogu reći da srpski narod ne pamti ovakvu izdaju svojih vitalnih nacionalnih interesa. Ne pamtim da mi je bilo teže još od onog dana kad je Slavko Vraneš otišao iz Partizana. Preko toga sam prešao i nisam se oglašavao tim povodom, jer je Vraneš otišao u bratsku CSKA, ali ovaj put kojim je krenula Srpska lista – to nije dobro. To je put koji reprezentativnu demokratiju vodi u grotlo užasa, bestežinsko stanje međunarodnog protektorata” – rekao je Dodik okupljenim novinarima i novinarkama.

Prema riječima predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, Srpska lista ovim je potezom dala uvod za najbolnije reforme nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Način i namjera postupka Srpske liste dovela je srpski narod u Bosni i Hercegovini u situaciju da Republika Srpska prizna Kosovo. Vi znate moje stavove vis a vis Kosova i odbrane teritorijalnog integriteta srpskog naroda, a isto tako znate da mi te i takve Srbe ne priznajemo. O daljem toku ove situacije odlučivaće srpski narod, sasvim sigurno referendumom” – zaključio je Dodik.