U jeku tektonskih promjena u Bosni i Hercegovini, kada je Visoki predstavnik odlučio da aktivno mijenja stvari iz temelja, svaka politika pokušava nageti što je više moguće vodu na svoj mlin. Priliku da ostvari svoje interese prepoznao je i Milorad Dodik, koji je pokrenuo novu vrstu separatizma.

“Svjestan sam činjenice da više nema šanse za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, obzirom da svi faktori igraju protiv nas. Opozicija na pravi probleme, iz Federacije se odmah ujedine kada se to spomene a svijet ne želi da stane iza nas. Zato želim da se okrenem realnim i ostvarivim rješenjima koje neće biti u interesu kompletnog srpskog naroda u BiH, ali jedan dio će sigurno izvući korist. Vrijeme je da se spašava šta može i da se pri tome ne biraju sredstva”, istakao je Milorad Dodik.

Dodik je sada izašao sa idejom da se opština Laktaši pretvori u zaseban entitet, nakon čega bi u narednim potezima pokušao ostvariti nezavisnost.

“Proglasit ćemo određeni stepen autonomije ukoliko nam onaj nepriznati predstavnik OHR-a omogući, nakon čega ćemo promijeniti naziv u Zemlje Milorada Dodika, a krajnja ideja je nezavisnost. Ako ne mogu da ostvarim srpski san, onda mogu barem iz ove prljave i nakaradne političke bitke da izađem kao velikan, velmoža po uzoru na naše pretke i omogućim nezavisnost za svoje zemlje. Kasnije ćemo gledati da se integrišemo eventualno u veliku Srbiju ukoliko je oni uspiju realizovati”, dodao je Dodik.

Obzirom da bi ovim potezom direktno išao na ugrožavanje Republike Srpske, Dodik smatra da upravo u tom potezu leži ključ gdje bi mogao dobiti podršku zapadnog svijeta.