Kako javlja Russia Today, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je preko predstavnika Kremlju da bi u interesu kako srpskog tako i ruskog naroda bilo najbolje da brza cesta Moskva-Vladivostok ide preko Laktaša.

“Očigledno je da saobraćajna uvezanost naša dva bratska naroda nije najbolja, i mislimo da ovo hitno treba promjeniti. Kako ruska Vlada svakako planira da finansira gradnju brze ceste od Moskve do Vladivostoka u dolazećem periodu, mi iz Republike Srpske smatramo da bi ovaj projekt mogao prerasti u jednu kooperaciju i da bi ova nova saobraćajnica mogla ispraviti ovu istorijsku nedosljednost.” poručili su Dodikovi izaslanici.

Republika Srpska bi prema preporuci predsjednika doprinijela tako što bi preuzela 8% troškova trase puta od Dervente do Maribora, najvjerovatnije kreditnim zaduženjem kod Addiko Banke, a ostatak bi ponio Kremlj.

Na pitanje kako ovako velika obilaznica može imati ekonomskog smisla za Rusku Federaciju, predsjednik Dodik je našim novinarima poručio da “vrate konju glavu.”

”Dok čekamo da WizzAir otvori jeftini let na ključnom pravcu Banja Luka – Veliki Novgorod, ne preostaje nam ništa drugo nego da sa Rusima skupa gradimo bolju zajedničku budućnost!” kratko je poručio Milorad Dodik za Дневник RTRS-a.