Kritike na račun predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, posljednjih dana ne prestaju stizati. Mediji iz Federacije posebice kritikuju predsjednika zbog posjedovanja helikoptera, a povod je nedostatak istog u vatrogasnim jedinicama širom zemlje.

Zbog velikih požara koji su zahvatili BiH, Hrvatsku i Crnu Goru, vatrogasci, koji i onako rade u teškim uslovima, neophodno trebaju pomoć gašenja požara iz zraka, ali Bosna i Hercegovina ne posjeduje niti jedan kanader, kao ni helikoptere za gašenje požara.

‘’Helikopter nije vitalni nacionalni interes ako niste izjašnjeni. Posebno u ovim vremenima kada su ugroženi ljudski životi jako je bitno znati ko je koje nacionalnosti. I jako je bitno znati da ima mnogo Srba. Zato apelujem na sve, izjasnite se ko Srbi, priznajte Republiku Srpsku kao svoju državu, negirajte genocid i spasite i pomozite svojim sugrađanima.’’ kaže predsjednik RS-a.

Vatrogasci su očajni počeli da se izjašnjavaju kao Srbi samo kako bi pomogli svojoj zemlji i svojim zemljama unutar svoje zemlje i onda unutar toga još nekim unutrašnjim zemljicama. ‘’Teško je ovako raditi, kad se ne zna ko je ko. Ja pojma nemam čiju kuću gasim. U sred Herceg-Bosne srpska kuća. Ovako se barem zna. Svi vatrogasci su Srbi, imamo helikopter i onda je jasnije, Srbi gase požare Bošnjacima i Hrvatima.’’ kažu iz jedne vatrogasne jedinice.

Građani podržavaju inicijativu predsjednika, posebice oni iz RS-a. ‘’Mislim da je ovo pametna stvar. Imati jasno određeno ko je čiji i ko šta drži. Ja ne mogu ovako ni znati, sve štrecam je l’ to moju kuću gasi neki Hrvat, kolko će je dobro ugasiti i slično. Još će predsjednik dati i helikopter ako se to desi, pa zar to nije predivna gesta od njega.’’ kaže Ljubica iz Ljubinja.

Trebica iz Trebinja se također slaže s predsjednikom. ‘’Volim vidjeti da su ljudi ovako u zajedništvu podijeljeni pa se onda gleda ko kome šta i kako gasi i uopće ne gledamo na to je li nam naša država osigurala sigurnost ili ne. Više volim bit nesigurna Srpkinja kojoj život visi o glavi uvijek, nego sigurna građanka ove zemlje koja će kritikovati svoje vlasti jer joj nisu omogućile zaštitu i osigurale pravo na život. A vidite da to donosi i helikopter, i ko zna koje druge stvari koje će nam pomoći. Svakako smo mi svi u suštini Srbi.’’