Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je reagovao na vijest o gašenju 15 škola u RS-u, te je poručio da planira zatvoriti još 15 izabranih škola sa objašnjenjem da je RS već u nemogućoj poziciji, te da još nekoliko zatvorenih obrazovnih institucija  neće značajno utjecati na stanje.  

„Žao mi je što su se te škole zatvorile, ali šta ću nisam ja kriv. Sad je prilika koju moramo prepoznati i znati je iskoristiti kako bi dodali još težine temeljima Srpske. Nije lako  se odlučiti se na ovakav potez, ali znam da je dobar jer će podignuti moral stanovništva. Nama je potrebna cigla, temelji Republike  Srpske se neće sami sagraditi.“

Odluku koje će se škole zatvoriti  će donositi Komisija za ukidanje škola na nivou RS-a, formirana  iz zastupničkih redova SNSD. Predsjednik je istakao da će na mjestima par ugašenih škola, jedan dio cigle biti iskorišten da  se udare temelji novih srpskih pravoslavnih crkava. Iz Sabora SPC-a su javili da bi najidealnija situacija bila da crkva preuzme obrazovanje, ali da to trenutno nije moguće zbog pritisaka međunarodne zajednice i amerikanizacije društva.

Nama svakako mladi odlaze, jer se sistem obrazovanja trenutno nalazi u lošem stanju, a razlozi su sasvim jasni. Djeca žive pod stalnim pritiskom zapada, a to se odražava tako da sve više odaze na taj zapad. Mi moramo udariti jake temelje srpstva, pa onda postupati dalje u skladu sa tim temeljima. Naša djeca rastu uz pogrešne vrijednosti, moramo ih iskorijeniti, pa onda graditi škole, istakao je Milorad Dodik.