„Postoji Zakon o slobodni pristupa informacijama, na koga upućujemo svakog građanina Republike Srpske, a i novinare. Ukoliko u određenom momentu nekome određenom bude potrebna određena informacija, postoji određen način na koji se ona može legalno dobiti. Na svako nepoštovanje Republike Srpske i njenih institucija, makar to bili i hakerski napadi, Vlada Republike Srpske će odgovoriti na određen i odgovarajući način“, saopštila je Željka Cvijanović, premijerka Srpske, na današnjoj konferenciji za štampu.

Cvijanović je konferenciju za štampu s ciljem da „otkloni određene sumnje koje određeni kanali informisanja plasiraju, a u vezi sa pokušajima određenih grupa da izvrše određene hakerske napade na Banku Srpske.

„Trenutno nemamo saznanja da neko pokušava, popularno rečeno oboriti sistem Banke Srpske, niti smo uočili krađu podataka i njihovu zloupotrebu. Ako tih napada bude, mi smo spremni da brzo, bez prolongiranja, na njih odgovorimo. Naša je dužnost da štitimo interese građana Republike Srpske“, rekla je Cvijanović.

Iz Kabineta predsjednice Vlade Republike Srpske saopštili su da je informatičko-komunikacioni tim odbrane Republike Srpske u punoj pripravnosti, i da su u dogovoru sa Civilnom zaštitom već pronašli tri hale u kojima će taj tim djelovati. U cilju zaštite bezbjednosti i rada tima, lokacija ovih hala neće biti javno objavljenja. Dodali su i da trenutne izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, koji komplikuju proceduru, neće uticati na riješenost i volju Republike Srpske da ustupi podatke svojih građana svima koji ih traže.

Upitani za komentar, Agencija za zaštitu ličnih podataka nije željela dati bilo kakav odgovor o eventualnim hakerskim napadima.

„Ne želimo komentarisati bilo kakve izjave koje dolaze iz Vlade, niti o njima javno govoriti. Posebno ne kada je riječ o nečemu što je oblast djelovanja Ministarstva unutrašnjih poslova“, saopštili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Kao razlog su precizirali poštovanje institucija i nadležnosti Republike Srpske, te naglasili da ovo nema nikakve veze sa slučajem „Referendum“, kada je MUP RS ustupio lične podatke građana RS kompaniji M:tel, na korištenje.