Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore zamolilo je danas na konferenciji za štampu da đe god možemo prenesemo informaciju građanima Crne Gore da u vrijeme praznika ne prijavljuju sitan kriminal.

“Nastupa zima, i vrijeme praznika – od Nove godine do Savindana. Svake godine u ta doba mi dobijamo razne prijave pljački piljara i marketa, mita i korupcije u raznim oblicima, ispaljivanje hitaca iz vatrenog oružja, i tako redom. Nema za šta nas sve ljudi ne zovu, i šta sve nijesmo pisiljeni da radimo u januaru. Ovim putem molimo građane da imaju potpunog obzira prema policiji, i da nas oslobode bespotrebnih izlazaka na teren, hvatanja onih od ranije poznatih, ispitivanja i ubjeđivanja. Mogu valjda nešto i sami riješiti”, rekli su iz Ministarstva.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Žabljak, najviše žalbi i prekršaja odnosi se na ispaljivanje hitaca iz vatrenog oružja u rane jutarnje časove, ali i kasno naveče. Sociolog Mića Vučina smatra da se ovi prekršaji, pogotovo rukovanje vatrenim oružjem, u crnogorskom društvo kao ni bilo đe na Balkanu ne mogu riješiti samo zakonskim odredbama.

“To je simbol tradicije, i viteškog soja crnogorskog, i ne možete to nikom zabranit. Ipak, postoje građani koji to prijavljuju jer su svjesni crnogorskog puta ka Europskoj uniji. To je načelno dobro, ali ćemo doći u situaciju da se kroz koju godinu upitamo đe nam je tradicija nestala, čemu hrlimo, i šta ćemo svoje zadržati. Tu treba biti oprezan i odmjeren”, zaključuje Vučina.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore rekli su da će, ukoliko se svijet ne bude pridržavao ovih regula, morati u zakon uvesti i kaznene odredbe za prijavljivanje sitnog kriminala. “Ozbiljno razmišljamo da uvedemo odredbu da se kazni svak ko je zvao policiju, a moga’ je sam riješit situaciju. I svak ko je zvao zbog bilo puškaranja i pucanja, jer pored nepoštovanja tradicije to je izraz i nepoštovanja sugrađa, nevjerovanja u njihovu procjenu i tradiciju”, rekli su iz MUP-a.