U multikulturalnom Sarajevu nedavno su otvorena dva holiday marketa. Osim što mnoge građane zbunjuje, pa se nakad mimoiđu pokušavajući da se nađu na kafi/pivi/rakiji/kuhanom vinu, upozorenje o nesmotrenosti organizacije novogodišnjih ujdurmi stiže iz Mostara.

Na 2134. izvanrednoj sjednici HDZ BiH-e, Predsjednik stranke Dragan Čović je kao prvu tačku dnevnog reda stavio nepostojanje holiday marketa na hrvatskom jeziku u glavnom gradu BiH.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina. No, kako da je mi osjećamo kao svoju kad se dešava, ne više majorizacija već potpuna negacija Hrvata u BiH? Eto, glavni grad naše zemlje uopće nema holiday market na hrvatskom jeziku”, rekao je Čović.

Naime, unutar oba holiday marketa svi natpisi i oznake su na bosanskom jeziku. Samo ponegdje sporadično se može vidjeti neki meni i na engleskom, ali nedovoljno istaknuto.

“Sad će svirati Merlin za doček Nove godine. Znate li vi koliko će Hrvata doći na taj događaj? Doduše, to su Hrvati iz Republike Hrvatske i oni se malo bolje snalaze sa tim čudnim jezikom, ali šta ćemo sa ljudima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Međugorja. Možda bi i oni voljeli da čuju malo Dervišhalidovića, a kako kad se ne mogu snaći ni kavu da kupe, a kamoli nešto više od toga” – nastavio je Čović.

U zaključku svog izlaganja Predsjednik HDZ-a BiH je rekao da će se konsultovati sa Predsjednicom Grabar-Kitarović oko daljih koraka ka rješenju ovog problema, jer je ona poznata po dobrim diplomatskim potezima sa susjednim državama.

Novogodišnji praznici su na svom vrhuncu. Uskoro će Božić, gradovi su okićeni i ljudi troše novac kao ludi iako istog nemaju. Razvoj ove situacije ćemo pratiti do njenog raspleta.