Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na današnjem susretu sa novinarima da se do kraja januara može očekivati ponovno pokretanje priče o trećem entitetu, te da još uvijek čekaju da vidi kako će Republika Srpska riješiti biranje člana Predsjedništva.

Čović je druženje s predstavnicima medija u BiH počeo naglašavanjem značaja formiranja trećeg entiteta za evropski put Bosne i Hercegovine.

“Ako pogledamo zemlje članice Evropske unije, biće nam jasno da svaka od njih ima svoje pokrajine, entitete i savezne republike. Belgija, primjerice, za dva naroda ima dvije. Da bismo obezbijedili poštovanje ljudskih prava u BiH, onda moramo i mi imati takav okvir. Ako pogledate uređenje Švicarske, biće vam jasno da ona ne može postati članica Evropske unije: ima 26 kantona za četiri naroda. Ne želimo sebi dozvoliti da dijelimo sudbinu Švicarske“, rekao je Čović

O izboru članova Predsjedništva i sprovođenju presude „Sjedić – Finci“, prema Čoviću, Parlament BiH raspravljaće čim usvoji odluku da se lokalni i opšti izbori održavaju istovremeno.

„Svi smo u koaliciji saglasni da Izborni zakon BiH treba mijenjati, ali još uvijek nismo ispitali sve opcije i mogućnosti, iako pričamo više od osam godina. Jednostavnu, set rješenja je nepregledan, i moramo naći jedno koje će svima biti prihvatljivo. Kada to dogovorimo, onda dolazi priča Sejdić – Finci, providnost kutija, visina kutija, usklađivanje spiskova glasača sa matičnim knjigama. Odredili smo prioritete i držaćemo ih se, a Europska unija nas u tome podržava“, rekao je Čović

Govoreći o unutrašnjopolitičkoj situaciji u zemlji, Čović je naglasio da na sve zaostatke, koje se tiču izvršne i zakonodavne vlasti predstavnici stranaka treba da se odgovori što prije, a nadaju se već u narednom mandate 2018-2022.

Čović je izrazio žaljenje što se predizborna retorika nastavila i nakon izbora 1992. pri čemu je slanje poruka preko medija, kako to rade Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, nepotrebno jer treba graditi atmosferu konsenzusa. Kao pozitivan primjer političke rektorike, član Predsjedništva BiH naveo je Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH.

“Iako i oni imaju nekih svojih grešaka i nesuglasica sa HDZ 1990 i drugim nacionalnim strankama, izdaleka i nepristrano gledajući, HDZ BiH je jedan od rijetkih političkih subjekata koji sa svima nađe zajednički jezik, i pokazuje da u svakoj vlasti može biti glas razuma”, zaključio je Čović