Kako bi uveli transparentnost unutar sektora zapošljavanja u javne institucije Vlada FBiH je u februaru prošle godine donijela Uredbu o uslovima i kriterijima zapošljavanja osoba koji nisu državni službenici u javne institucije.

“Lice koje nije državni službenik zapošljava se putem javnog konkursa koji raspisuje rukovodilac, odnosno tijelo koje vrši njegovo imenovanje”, navedeno je u odluci Vlade iz februara 2016. Godine. Ta transparentnost i mogućnost da se svi na javnom konkursu mogu prijaviti na neku od pozicija u državnoj službi, a da to nije pozicija državnog službenika, trajala je svega 13 mjeseci.

Ova odluka je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH poništena. Iz Vlade navode kako je ova odluka poništena jer nije u skladu sa Ustavom FBiH, te ne daje svim osobama jednaku priliku da se zaposle u javnim institucijama.

Tražeći komentar od naših sugrađana na ovu temu, imali smo priliku da razgovaramo i sa aktivnim članovima i članicama Stranke demokratske akcije koji generalno nisu ni bili upućeni u postojanje ovakve odredbe.

Za naš portal je Sakiba Ismailbegagović, teta sa šaltera u Općini Ilidža i dugogodišnja članica SDA izjavila sljedeće: “Sine moj, otkud tebi to za te javne institucije i da može ko god hoće. Pa uvijek se znalo, kad tražiš poso fino se prvo učlaniš kod nas u SDA, pa onda malo dijeliš promo one letke i kad odradiš jednu kampanju ubacimo te u javnu instituciju. Ja sam odrasla u generaciji kod koje se znalo za red, rad i člansku knjižicu partije. Pa kad ti partija odleti s vlasti, mijenjaš i ti partiju. Ovo je nekakav pogan vakat ako se više ni za red zapošljavanja u javnim institucijama ne zna.”

Članstvo SDA planira organizovanje sastanaka na općinskim nivoima tokom kojih je jedna od tačaka dnevnog reda i sprječavanje  ove vrste neljudskih naredbi.