Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić obratio se javnosti kako bi potvrdio da je broj pokojnih građana koji su izašli na izbore ove godine premašio sva njihova očekivanja, te bi htio da se javno zahvali na ukazanom povjerenju i pohvali osjećaj odgovornosti koji očigledno ovi pokojnici osjećaju prema Bosni i Hercegovini.

“Mi smo zaista izuzetno zahvalni svim pokojnicima koji su uspjeli da odvoje vrijeme za obavljanje dužnosti koju bi svi građani bez obzira na životni status trebali da obave. Pa kad neko ko je umro 1991. godine nađe vremena da dođe i glasa onda stvarno ne vidim nikakvu prepreku da i mladi ljudi ustanu oko 12 i dođu na biračka mjesta što, bojim se, ove godine nisu uradili u velikom broju. Više od 30% prebrojanih glasova su glasovi dati od strane pokojnika na šta smo mi iz CIK-a izuzetno ponosni. Za dvije godine kako smo krenuli sa iseljavanjem postoji velika mogućnost da nam njihovi glasovi budu i većinski odlučivali sudbine” – izjavio je za naš portal predsjednik Centralne izborne komisije.

On je prezentirao rezultate za sve nivoe vlasti kao i broj pokojnika koji su glasali za pojedine kandidate i jednu kandidatkinju, a koje je nazvao neumoljivim, ističući da je CIK obradio 86,13 posto glasačkih mjesta.