Kompanija Centrotrans je nakon dugo vremena napravila iskorak u servisiranju građana Općine Stari Grad, te na terenu počela voziti 11 linija na padinskim naseljima.

Zbog činjenice da kompanija posluje u plusu, te da nema nikakvih dugova, na teren su izašli Komunalni inspektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te zaustavili rad ove kompanije na ovome području.

“Mi kad smo saznali da je neko počeo voziti po tim padinskim naseljima, odmah smo se zapitali kako je to moguće, kad znamo da GRAS nema više ni tramvaja kako treba, trolejbusi se raspadaju, a u to je sama Vlada Kantona Sarajevo uložila milione. Onda smo shvatili da trebamo ispitati ko to vozi i šta radi. Kad smo izašli na teren vidjeli smo da su to sve novi minibusi, ništa ne krči, ne raspada se, vozači u odijelima, sređeni, sve nekako čudno i van naše tradicije. Također, kontaktirali smo kolege iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, te ih pitali oko njihovog finansijskog poslovanja. Kad su nam javili da je i sa tim sve uredu, da nemaju dugova i da posluju pozitivno, shvatili smo da nam ne ostaje ništa drugo osim da im zapečatimo vozila i zatvorimo linije”, rekao je Fahro Štangas, inspektor.

Nakon intervencije Ministra saobraćaja i komunikacija KS, Muje Fiše, inače kralja bošnjačkog podzemlja na točkovima, Centrotransu vozila isključili iz saobraćaja. Reagirali su i iz menadžmenta kompanije.

“Mi nismo znali koja je procedura. Ako treba, mi ćemo evo poružniti naše minibuse. Sastrugat ćemo im boju, raščerupati sjedišta, ubaciti malo smrada unutra. Rasparat ćemo malo tapacirung, da ona spužva viri fino, pa da izgleda onako domaće. Ono što još možemo uraditi jesu neki kvarovi na motorima, da to malo lupa i udara… i eto posljednje, zadužit ćemo se malo u neke kredite, prikazati neke gubitke, pa da na taj način pokažemo da smo i mi slični GRAS-u”, naveli su u saopćenju iz Centrotransa.