Klub Bošnjaka u Domu naroda Bosne i Hercegovine pokreće inicijativu za službenu žalbu predsjedniku SAD-a, čija izvršna naredba potpisana u petak, 27. januara 2017., a kojom se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države građanima Iraka, Sirije, Lebanona, Somalije, Sudana, Jemena i Irana jer su muslimani (pa stoga i teroristi), ne uključuje bosanskohercegovačke muslimane.

Kako navode iz kluba Bošnjaka, Bosna i Hercegovina ima statističku muslimansku većinu, a uz to i predstavlja jednu od ključnih saobraćajnih tačaka za terorističke mreže između Srednjeg Istoka i ostatka svjeta, te se kao prijetnja za sigurnost Sjedinjenih Američkih Država ne smije potcijeniti.

“Mislimo da ovo stvarno nije fer.” rekli su odbornici iza ove inicijative, “Kao da i mi nismo dovoljno veliki muslimani da se ljudi boje naše radikalizacije.”

Prema navodima, Bošnjaci očekuju od Trumpa da svoju izvršnu naredbu proširi na bošnjačko življe, ali da iz zabrane isključi “Kaurine, Ćifute i Vlahe” jer oni sa vjekovnom muslimanskom tradicijom Bosne i Hercegovine “nemaju veze”.