Novosti nam stižu iz Lopara, naselja nadomak Tuzle.

Naime, neformalna grupa građana koji sebe nazivaju čudnim nazivima Bosanci i Hercegovci, objavili su jučer, na svom velikom skupu da osnivaju paradržavu. Ovi ljudi su se organizovali u neformalnu grupu i sada žele konačno da se formalizuju, te od države Bosne i Hercegovine oduzmu dio teritorije i osnuju svoju, zasebnu, legitimnu i legalnu teritoriju.

U svom obraćanju, glavni predstavnik ove grupe Ahmed Ljevica je rekao: “Mi konačno želimo svoj dio kolača u ovoj državi. Ima nas oko 35 hiljada i to nije toliko zanemariva cifra. Mi tražimo makar jednu malu općinu gdje bismo se mogli nastaniti i gdje bismo konstituisali državu u kojoj ne bismo bili diskriminirani na nacionalnoj osnovi”, rekao je Ljevica u svom otvornom govoru.

U daljnjem izlaganju je govorio o opcijama na koje će prihvatiti. Saznali smo da će prihvatiti sve međunarodne varijante naziva, na primjer Bivša Jugoslovenska, Bosanska, Hercegovačka Republika Bosnica, Autonomna pokrajina Bosnica, Izdvojena teritorija Bosnica ili nešto slično. Ovim povodom već su dogovorili saradnju u Prištini i Erbilu, te će se još nešto čuti sa Liberlandom i Mokrom gorom.

Na ove secesionističke i državotvorne nastupe, reagiralo je i predsjedništvo Bosne i Hercegovine, možda prvi put jednoglasno, a u svom saopćenju navode: “Ovo je jedinstvena država Bosna i Hercegovina, ona ima tri konstitutivna naroda i nikakvi Bosanci i Hercegovci neće otkidati dijelove teritorije da bi sebi pravili nekakve paradržave. Mi molimo organizatore ove inicijative da u što kraćem roku obustave dalje djelovanje, jer će u suprotnom reagirati neka od četiri ili pet jedinstvenih sigurnosnih agencija.”

Pratit ćemo razvoj situacije.