SebijaCare, novi sistem zdravstvenog osiguranja, koji je ime dobio po popularnom ObamaCare sistemu, uskoro će postati trend u cijeloj državi.

SebijaCare je osnovan kako bi ponudio kvalitetnije zdravstvo (op.a. ne miješati sa zdravstvenim osiguranjem, samo kvalitetnije zdravstvo) svim građanima BiH, posebice direktorima i direktoricama klinika, te privatnim liječnicima.

SebijaCare podrazumijeva prvenstveno ukidanje tzv. markica i ovjeru zdravstvenih knjižica, te postepeno izbacivanje knjižica iz upotrebe. Suština SebijaCare-a je ušteda države na zdravstvenom osiguranju i obogaćivanje klinika, bolnica, domova zdravlja i privatnika.

‘’Mi želimo da pojednostavimo sistem, da napravimo od njega uslužni sistem. Treba vam liječenje, platiš kolko si dužan. Jednostavno je. Kao i s hranom, treba vam hljeb, platiš kolko košta, pa neće država sad izdvajati za vas da vam kupuje vaš hljeb.’’ kaže Sebija Izetbegović, osnivačica SebijaCare-a.

Na pitanje šta će se desiti sa svim doprinosima za zdravstvo koje građani uplaćuju Sebija odgovara: ‘’Pa doprinose moramo uplaćivati. To bi bilo nedemokratski kada bi neko zarađivao novac, a ne bi dao državi dio. Naravno da će se to nastaviti plaćati, ali se za to neće moći ostvariti besplatno osiguranje. Ne možete vi očekivati nešto besplatno, ništa nije besplatno na ovom svijetu. Sve što se uradi u bolnici u vašu korist, plaćate.’’

Knjižice više neće biti potrebne. Zamijenit će se u potpunosti novcem. SebijaCare također podrazumijeva i izbacivanje zdravstvenih kartona iz upotrebe. ‘’Pa šta će nam karton. Kao da je ikad to i bilo bitno. U ovome sistemu koji ja pravim, neće se toliko morati brinuti za prijašnje bolesti. Nek zapamte pacijenti sami. Zašto ja moram imati zapisano tamo negdje na šta je nečije dijete alergično. Nek mu pamte roditelji, svi štedimo tamo. Manje kartona, manje datoteka i baza podataka, manje papira, eto i okoliš malo pripazimo. Dođeš na operaciju, doneseš pare i mirna Bosna.’’ dodaje Sebija.

Sebija ističe kako će i građani osjetiti uštedu. ‘’Sada nećete morati plaćati neki dvostruki mito. Kad je sve transparentno, dođete i platite ukupnu cifru bolnici i to je to. Ne morate svakom doktoru kod kojeg ste bili ponaosob nosit. Jedan račun za sve. Mislim, račun, to se tako kaže, nećemo izdavati račune, pa nije ovo piljara.’’

U sklopu SebijaCare postojat će i mogućnost plaćanja Pika karticom, za skupljanje bodova koji se kasnije mogu potrošiti u Konzumu.