Poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su danas donijeli nacrt o privremenom rješenju za emigraciju velikog broja medicinskih radnika iz BiH koji će uključivati donaciju 1000 crnih vreća za svaku bolnicu u Bosni i Hercegovini.

Nakon konsultacije sa Agencijom za rad i zapošljavanje, poslanici su došli do odluke da nije moguće trenutno donijeti bolje rješenje po pitanju odlaska zdravstvenog kadra iz države, kazali su iz parlamenta.

„Naša odluka proizilazi iz čiste neophodnosti koja je stvorena uslijed deficita medicinskih radnika. Mi trenutno nismo u mogućnosti uticati na obrazovni kadar, te pokušati zadržati mlade unutar Bosne i Hercegovine. Upravo iz toga razloga smo se odlučili na ovaj potez, ako će već pacijenti ostati bez kvalitetnih ljekara, onda je naša dužnost da im barem osiguramo kvalitetan izlaz iz bolnice“, izjavio je Ministar zdravstva FBiH , dr. Vjekoslav Mandić.

Crne vreće su izgrađene od čvrstog PVC materijala, a uskoro će biti raspisan i konkurs o njihovoj javnoj nabavci, kako bi se odmah mogle početi slati na patologije bolnica širom zemlje.