Zbog Uskrsa i Vaskrsa, na graničnim prelazima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačke vlasti su odličile da se posvete izgradnji zida.

“Mi godinama radimo na iseljavanju stanovništva, a sad bi oni da se vraćaju. Onda će još da traže neka prava, neku pomoć od države i sve tako redom. Mi ne znamo šta ćemo ni sa ovim što imamo već ovdje. Moglo bi to još malo da se povuče tamo po dijaspori. Nek im neko pomogne malo, šta su se stisli tako”, rekao je Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, ovo će biti veliki projekat i veoma bitan za političko ujedinjenje BiH gdje su se Hrvati, Bošnjaci i Srbi jednoglasno i bez suzdržanih usaglasili da se ovom problemu treba prići po hitnom postupku i reagovati odmah.

“Zid treba početi graditi već danas. Ja sam bio na hitnom sastanku sa Slobodanom Stankovićem, gdje smo dogovorili da će Integra inžinjering preuzeti tender unaprijed, a da ćemo poslije dogovarati cijenu i plaćanje. To sam uradio na inicijativu mojih kolega iz Federacije koji su me zamolili. Ovo smo uradili ovako, jer mi imamo najpouzdaniju kompaniju sa kojom radimo godinama građevinske radove u Republici Srpskoj”, rekao je Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske.

Dragan Čović je naglasio da je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata u BiH. Kad su mu rekli da to nije tema poziva i objasnili o čemu se radi, rekao je da će promicatelji evropskih vrijednosti u BiH da se potrude da razmjene najbolje prakse sa svojim kolegama iz Evropske Unije.

Trenutno su u kontaktu sa Mađarskom, koja je izgradila uspješan zid za izbjeglice.