Udruženi bosanskohercegovački političari grade najveću javnu kuhinju u regionu. Javna kuhinja bit će opremljena kako bi opskrbljivala sve one ljude koji žive na ivici siromaštva u BiH, odnosno više od 3 miliona ljudi.

‘’Ovo je najmanje što možemo da učinimo za naše građane. Zbog svega što su propatili zadnjih godina, odnosno, od kraja rata, ova javna kuhinja je naša zahvalnica što su bili dobri građani i iznova na izborima birali nas, iste ljude.’’ kaže Dragan Čović, jedan od inicijatora projekta zahvale građanima.

Najveća javna kuhinja nudit će nekoliko različitih obroka, na bazi tjestenine, riže, krompira i različita variva, čorbe i supe od otpadaka konzumske piletine. ‘’Sve će biti zastupljeno. Po prvi put građani će moći birati i priloge uz glavna jela, od pomfrita do riže, suhe ili na temeljcu.’’ dodaje Bakir Izetbegović, koordinator opskrbe kuhinje.

Kuhinja će raditi na najmodernijim instrumentima za pomoć u kulinarstvu, a kuhari najsposobniji koji trenutno postoje u BiH. ‘’Moramo ponuditi dobru hranu. Kad je insan gladan, svašta može uraditi. A mi ne želimo da naši glasači gladuju.’’ rekao je i Milorad Dodik, treći inicijator projekta i osoba zadužena za ljudske resurse u kuhinji i prerezavanje vrpce na dan otvaranja kuhinje.