BH Novinari, organizacija za profesionalno oštro osuđivanje i izražavanje zabrinutosti, već tri mjeseca nije provela niti jednom svoju osnovnu i glavnu aktivnost. Zbog zabrinutosti o aktivnosti ove organizacije, kontaktirali smo press službu BH Novinara kako bi provjerili je li sve uredu i kakve aktivnosti planiraju u narednom periodu.

‘’Sve je uredu, hvala vam na brizi i na ustupljenom medijskom prostoru. Mi se trenutno pripremamo za jedno veliko oštro osuđivanje i izražavanje zabrinutosti, ali evo prilika nikako da dođe. Već smo napisali onaj naš generički tekst gdje oštro osuđujemo i izražavamo zabrinutost i evo samo čekamo da se nešto desi. Neki napad na nekog novinara ili nešto slično.’’ kažu iz press službe organizacije. ‘’Zbog kolektivnog godišnjeg odmora koji nam slijedi pripremamo veliki broj oštrih osuda i izražavanja zabrinutosti za ljetni period. Unaprijed ćemo osuditi sve napade na novinare i sve opstrukcije novinarskog rada, tako da se novinari ne moraju brinuti šta će se desiti kada budu napadnuti’’ dodali su.

Inače, BH Novinari već godinama pomažu novinarima i medijskim radnicima tako što se nakon svakog nasilnog, bilo verbalno ili fizički, postupanja prema novinaru, ova organizacija javno obrati javnosti uz već svima poznate aktivnosti oštre osude i izražavanja zabrinutosti.

Poznato je da su svi članovi BH Novinara, kao i upravni odbor i predsjedništvo već odavno posijedili i izgubili kosu zbog konstantnog izražavanja zabrinutosti i oštrih osuda.

Razgovarali smo i s novinarima kojima je ovo udruženje pomoglo. ‘’Mene kad su napali na sjednici opštinskog vijeća, ja sam nazvao liniju za pomoć novinarima i oni su mi rekli da se ništa ne sekiram, da će me zaštititi, da imaju oni dobrog jeftinog odvjetnika. Onda su objavili tu svoju oštru osudu i meni je sve krenulo nabolje. Zahvalan sam im neizmjerno.’’ kaže novinar čiji ćemo identitet zaštititi.

‘’Meni nisu izrazili oštru osudu, ali jesu zabrinutost. Kad su me napali ispred zgrade Parlamenta, verbalno vrijeđali i pogrdno nazivali, BH Novinari su izrazili zabrinutost i bilo je kasnije malo bolje. Mislim da su mogli i oštro osuditi, pa bi bilo puno bolje, ali šta je tu je.’’ dodala je novinarka M.Č.

BH Novinari su ovim putem željeli još dodati i kako izražavaju zabrinutost za sve lošije stanje novinara u BiH, kao i da oštro osuđuju sve napade na novinare koji bi trebali biti zaštićeni svim konvencijama i zakonima dok obavljaju svoj profesionalni zadatak.