Bakir Izetbegović, sin Alije Izebegovića, prvog predsjednika nezavisne BiH i osnivača najpoznatijeg obiteljskog preduzeća u BiH, Stranke Demorkatske Akcije, sa svojom ženom Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetskog Kliničkog Centra u Sarajevu razvija tehnologiju za povratak svoga oca u život.

Na tragu informacija koje su nam dostavljene iz tajnih službi regije, cijela priča Bakira i Sebije Izetbegović u suštini je jedna ogromna teorija zavjere, odnosno sada već i činjenica zavjere koja je pokrenuta zbog jednog jedinog cilja – povratak Alije Izetbegovića na čelo jedinstvene Bošnjačko-muslimanske BiH.

Kako saznajemo, cijela priča počela je 1982. godine kada se mladi Bakir vratio iz vojske i čuo za djevojku u čaršiji koja je sebi zacrtala da do 2020. u potpunosti privatizira zdravstveni sistem Kantona Sarajevo. Ne mogavši odoljeti ambiciji, Bakir, koji je sebi također postavio visoke ciljeve, pozvao je Sebiju na informativni razgovor u obližnji lokal.

Tada je skovan plan koji će 35 godina kasnije biti realizovan kroz najpoznatiji ‘’power couple’’ stoljeća, jednog predsjednika i jednu direktoricu UKCS.

Transkripti tajnih razgovora Sebije i Bakira koje smo analizirali pokazuju da se svaki korak njihovog plana pažljivo planirao i kalkulisao. Čak je i rođenje njihove kćeri, Jasmine, pažljivo isplanirani segment cjelokupne priče i samo još jedna stavka u akcionom planu oživljavanja Alije. Jasmina je, kao akademska umjetnica i grafička dizajnerica zadužena za rekonstrukciju lica Alije Izetbegovića i presađivanje nove kože kako bi mu se dao isti onaj izgled koji je imao kada je napustio ovaj svijet.

‘’Svaki korak koji su napravili vodio je do ovoga trenutka. Oni su jako blizu ostvarivanja svoga cilja. Kada smo pregledavali sve podatke tajnih službi, saznali smo da je Alija u suštini kriogenetski zamrznut, te da nikad njegovo tijelo nije sahranjeno. Sada pokušavamo saznati gdje se skriva njegovo tijelo i tko je sahranjen umjesto njega.’’ kaže naš analitičar Risto Prelivoda, koji je zadužen za dekripciju podataka.

Preuzimanje kliničkog centra bila je najvažnija karika u akcionom planu. Pristup instrumentima, nesmetano korištenje bolnice i osiguravanje posebnih prostorija u kojima će se raditi rehabilitacija Alije Izetbegovića, bilo je od krucijalne važnosti. Nakon što je ovo postignuto, ostaje još samo odleđivanje tijela i spajanje na aparate uz najnoviju tehnologiju koju bolnica posjeduje. Čak je i otpuštanje osoblja koje bi moglo biti rizik bio dio plana.

U drugom dijelu sage čitajte o tome šta Bakir i Sebija planiraju napraviti s Alijom.