Na zadnjoj sjednici austrijskog Parlamenta usvojen je prijedlog kluba “1878” i SPÖ-a prema kome će se bosanskohercegovačkoj javnosti i političkoj eliti ponuditi da “ponovo pokušamo sa tom aneksijom”.

“Kako je politička klima u Evropi sve zategnutija a Bosna i Hercegovina iz dana u dan sve više pokazuje punu nefunkcionalnost, mislimo da je vrijeme da otvorimo novo poglavlje i okrenemo se iskrenoj saradnji” rekao je predstavnik kluba “1878” Wolfgang Hempel.

Kako navodi APA (Austrian Press Agency) zastupnici su u uvodnom izlaganju istakli brojne uspjehe postignute u razvoju BiH tokom zadnjeg teritorijalnog spajanja dvije zemlje. Željeznice i mostovi širom države i tramvaji u Sarajevu samo su neka od dostignuća koje Bosna može da zahvali tadašnjim austro-ugarskim velmožama, izjavili su zastupnici te su istakli da je malo koja svjetska sila pomogla ovom dijelu Zapadnog Balkana kao Austrija.

Prema ovom prijedlogu, fizička lica iz Bosne i Hercegovine više ne bi mogla da se bave politikom ma u kakvom obliku, sa web-portala Klix.ba bi bile uklonjene ankete i radikalne organizacije do 25 članova bile bi zabranjene. Za uzvrat bi Austrija preuzela vođenje države, podržala nas na putu ka EU i izmijenila sve zaposlene u administraciji svojim državljanima.

Obrazloženje iza ovog prijedloga dato je “činjenicom da se Bosanci očigledno ne mogu sami politički organizovati”. Na pitanje novinara koju korist Austrija može da očekuje, Hempel je izjavio: “Samo ću reći: Drvna građa, jeftini radnici i tržište za škart robu”.

Projekcije stručnjaka predviđaju ekonomski rast za građane BiH i stabilizaciju regiona. Kao negativno vide gubljenje nacionalnog identiteta u državi što bi moglo drastično smanjiti prihode ratne industrije u regionu. Dodatni problem može predstavljati teritorijalna razdvojenost, ali su austrijski inženjeri već počeli da planiraju gradnju tunela ispod Slovenije i Hrvatske.

Hempel je razgovor sa novinarima završio napomenom da “pošto više nemamo prijestol, nemamo ni prijestolonasljednika da nam ga ubiju. Mirna Bosna”.