Stigla je nova vijest iz koalicije SDA-SBB. Koalicija moli neki od sudova ili Haški tribunal ili neki od sudova iz regiona da osudi nekog od Bošnjaka da bi mogli da prate trend rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca.

“Ovo nije ni malo kolegijalno od strane susjednih država, ali i kolega političara unutar zemlje. Evo sada je trend rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca. Eh sad, to osim što je trend, to je i ogroman ‘rudnik političkih poena’, ali mi nemamo prostora da to iskoristimo. Jer, šta je problem? Bošnjaci nemaju osuđenih ratnih zločinaca. I kako mi sad da rehabilitujemo nekog i dobijemo poene na to?”, pitao je vrhovni vođa u Bošnjaka, Bakir Izetbegović.

Iako su rekli da razumiju da će teško rehabilitovati nekoga ko bude osuđen u Srbiji ili Hrvatskoj sada, pa su najviše svoju molbu usmjerili ka Republici Srpskoj i Herceg Bosni.

“Mi smo probali sa Mustafom Busuldžićem, ali ništa to nije odjeknulo. Malo portali, napisao onaj Boris Dežulović jednu kolumnu i toliko. Šta ćemo mi kad nemamo Dražu Mihajlovića i Antu Pavelića?! Evo recimo kad bi kolege konačno uspjele osuditi Jovana Divjaka makar za nešto, pa da ga mi rehabilitiramo, bilo bi super. Ako još to može biti prije izbora 2018. godine bilo bi odlično”, zaključio je Izetbegović.