ZDFneo, televizija njemačkog javnog servisa, emitovala je jučer, 28. januara, u svom programu reportažu prema kojoj čak 72% Amerikanaca ne vjeruje Nijemcima da im je ovaj politički scenario poznat.

Novinari su sproveli anketu u čak sedam gradova u SAD-u – žitelji gradova Washington, New York, Dallas, Phoenix, Miami, Los Angeles i San Francisco priupitani su da li bi prihvatili savjet jedne prijateljske nacije, koja je prošla kroz slično.

Na tvrdnju da su “Nijemci već vidjeli uspon populističkog reakcioniste i da preporučuju izbjegavanje ovakvih vlasti” čak 80% Amerikanaca zaokružilo je odgovor “Šta nam oni pametuju”. Isti odgovor dalo je 60% ispitanika na poruku “izgradnja zidova ne doprinosi sigurnosti stanovništva, znamo iz iskustva”. Sa tvrdnjom da se “za stanje u društvu rijetko može optužiti neka manjina” složilo se samo 27% upitanih.

ZDFneo je za potrebe ovog istraživanja producirao i montažu dvije hiljade Nijemaca kako poručuju: “Kažemo vam kao prijatelji, nadrljaćete!”. Kao komentar u čak 40% slučajeva dobijeno je “Šta vi znate, skontaćemo mi to sami.”, a jedan dio upitanih se samo nasmijao.