Američki Senat podržao je u utorak inicijativu Crne Gore za priključenje NATO paktu sa 97 glasova za i dva protiv, uz obrazloženje da “geopolitički položaj  i vojna sila ove države može igrati ključnu ulogu u osiguravanju svjetskog mira”.

Nakon devet godina od početka implementacije Membership Action Plana, Crna Gora naizgled napokon dobija potrebnu podršku da se pridruži Sjeverno-Atlantskom Savezu.

“Viđu ovo, pa oni nas stvarno primiše. Ovo je najbolja stvar što se desila Crnoj Gori od mekog ‘ć’” rekao je za Vukašin Ladić, šef diplomatske misije Crne Gore u SAD-u. Ladić je odbacio tvrdnje da Crna Gora koketira i sa Istokom: “Mi smo strogo za Zapad! Ta priča sa Rusima je samo za biznis. Đe si ti video da je neko dobar sa Rusima?”

Dva glasa protiv ove inicijative dali su republikanski poslanici koji su preispitivali strateški značaj “vojne sile od 350 000 stanovnika i ispod 2000 vojnika”. Značajna većina ipak je prepoznala blizinu mediteranske obale, ruske interese koji se ovako mogu osporiti i činjenicu da ni Turci nisu osvajali Crnu Goru kao argumente za prijem nove članice.

Mala balkanska nacija bi, nakon što svih 28 članica NATO-a ratificira njenu kandidaturu, morala da stavi značajan dio svojih resursa na raspolaganje i unaprijediti svoje kapacitete. Savez od Crne Gore očekuje punu participaciju u mirovnim i sigurnosnim misijama, kao i učešće u antiraketnim programima. Dodatno će Crna Gora pomoći u obuci američkih i drugih oružanih snaga, prije svega na teme mikromenadžmenta i anti-stres terapije.

Vojni stručnjaci pretpostavljaju da će ulaskom Crne Gore u Savez biti izgrađena antibalistička linija odbrane na potezu Igalo-Cetinje koji bi trebao da štiti Zapadni Balkan od raketnih sistema koje “su Rusi vjerovatno izgradili ispod onih silnih hotela na obali”.

“Nije mi iskreno jasno zašto Crnoj Gori uopšte treba podrška NATO-a. Prvo oni sa profesionalnom vojskom od 2000 ljudi mogu da se brane ona svoja brda, obalu su svakako već prodali. Drugo, ko bi ikada napao Crnu Goru?” rekao je Rend Paul, senator.