Aleksandar Tipka nije običan službenik u administrativnom centru Doboja – Tipka je u isto vrijeme notar, vlasnik i jedini zaposleni fotokopirnice, službenik CIPS-a i birokrata u pošti. Proteklih dana ovaj nesvakidašnji junak dospio je u žižu pažnje javnosti jer je u stanju građanima izdati lične karte, pasoše i druge dokumente za samo jednu posjetu.

Građani Doboja najviše vole kada za šalterom sjedi “Saško” – tada znaju da sve mogu odraditi od jednom. “Prije je bilo ono, de idi na prvi sprat, pa u poštu, pa do računovodstva… Sada lijepo dođemo kod našeg junačine ovde i sve to bude za sekundu. Evo čovjek mi za dvadeset minuta riješio pasoš.” rekao je Ljubo K., građanin u redu pred šalterom.

Kako navodi Tipka, prvo je “učio škole” kako bi postao notar. “To mi je oduvijek bila želja. Nekako mi prija taj osjećaj moći kada ljudi moraju doći do mene po neki pečat da bi njihova riječ važila.” rekao je za naš portal. Nakon nekoliko godina rada u administraciji Tipka je shvatio da mu je zaista stalo do dobrog funkcionisanja iste. Još 2005. počeo je aktivnosti u PDP-u, prvoj od tri stranke, kako bi se dokopao funkcije na izdavanju dokumenata.

“Trajalo je to podugo. Prvo sam bio sa PDP-om, pa malo sa SDS-om. Na kraju sam morao preći i u SNSD, pa su me oni napokon, nakon preklinjanja, ubacili u CIPS. Tada sam već počeo da učim zanat u fotokopirnici, javio se tetki Radi da me ubaci u poštu, i ostatak je istorija.” objasnio nam je Aleksandar Tipka.

Sadašnjim stanjem stvari na svom šalteru ovaj službenik može da ovjerava potvrde i punomoći, ispunjava naloge, izrađuje i ovjerava fotokopije, potražuje pasoše, lične karte, vozačke i lovačke dozvole te oružane listove, izdaje smrtovnice, rodne listove, internacionalne rodne listove, prepise ocjena i daje uvide u katastar.

Na pitanje o planovima za budućnost, Tipka je rekao: “Vidim se tačno ovde. Ima još puno stvari koje mogu dovesti na svoj mali šalter. Možda napišem knjigu.”