Upravni odbor Elektroprenosa BiH nakon primitka Izvješća o radu i porijeklu zaposlenih uputio je inicijativu Stranci demokratske akcije i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH da na četiri rukovodeća mjesta imenuje po ženu i dijete člana. Prema pojašnjenju inicijative, koju smo dobili telefonskim putem, jedna od osnovnih metoda ocjene rada i porijekla zaposlenih su metoda konstitutivne i krvne zastupljenosti.

„Uvažavajući ljudska prava, prava žena i djeca, Elektroprenos BiH u svom Statutu predviđa šest rukovodećih položaja za žene i djecu zvaničnika tri najveće nacionalne stranke na entitetskim nivoima. U ovoj godini, na rukovodeća mjesta imenovani su sin Željke Cvijanović i supruga Igora Radojičića. Međutim, nije imenovano nijedno dijete niti ijedna supruga lidera SDA i HDZ što je obavezujuće po statutu“, rekli su nam iz Elektroprenosa.

Međutim, i ovo dvoje imenovanih je sporno Savezu za promjene. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica obratio se pismeno Elektroprenosu s upitom zašto imenovane supruge i djeca ne dolaze iz Saveza za promjene, budući da ova koalicija obnaša vlast na zajedničkom nivou.

 

„Ako je naša koalicija, predvođena SDS-om, na vlasti u zajedničkim organima BiH, a Elektroprenos preduzeće Bosne i Hercegovine, zašto imenovani zvaničnici ne dolaze iz SDS – hoću reći Saveza za promjene“, pitao je Govedarica, dodajući da i Savez za promjene ima članove sa nezaposlenom djecom i suprugama – poput sina Stojana Župljanina, supruge Radovana Karadžića.

Iz Elektroprenosa odgovor je stigao ekspresno i veoma jednostavno. „Radi se o statutarnim odredbama, u kojima se raspodjela vlasti radi na entitetskim nivoima, budući da je tako lakše i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Ako bismo govorili o nivou BiH, to bi u startu bilo najmanje 14 funkcija“.

Čekajući zvanična imenovanja iz SDA i HDZ u Elektroprenosu su naglasili da je ovaj slučaj presedan. „Iako postoji mnoštvo drugih ustanova i institucija sa sličnim sistemom, ovo neimenovanje vrijeđa dignitet Elektroprenosa, i našu državotvornu funkciju“.

Zaključujući fiskalnu godinu, u Elektroprenosu su uočili veliki napredak u porasti zaduženja, zajmova, transakcija obveznica, ali istovremeno i velike gubitke u poslovanju. Prema njihovim riječina, ova institucija predstavlja ne samo simbol ustrojstva BiH, državnosti, nego je u političkom i privrednom smislu najbolje predstavlja u inostranstvu.