Na inicijativu Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladena Ivanića, 3. puk (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH osniva guslarski vod.

Naime Ivanić je ovo naveo kao korak od krucijalne važnosti za popravljanje srpskih vitalnih nacionalnih interesa u sklopu ovo zajedničkih institucija koje nažalost imamo.

“Ja nikad nisam rekao da mi ne trebamo zajedno, ali ja koristim svoje ingerencije. I vojska koristi svoje. Tako da vojnici imaju apsolutno pravo da se okupljaju oko vanpucačkih aktivnosti kao što su osnivanje bendova, muzičkih sekcija i tome slično. Imali smo trube, ali to je previše moderno. Ovo su prave, izvorne srpske vrijednosti”, rekao je Ivanić.

Reakciju na ovu inicijativu poslao je i Član Predsjedništva i prvi u Bošnjaka, Bakir Izetbegović koji je ovo protumačio kao provokaciju.

“Ovo je klasična provokacija Ivanića. Prije svega nekolegijalno je poprilično, jer se nismo konsultovali o tome. Mi ćemo se konsultovati u bazi stranke i ako se nastavi ovakvo ponašanje možda ćemo odgovoriti osnivanje voda sazlija u 4. puku Oružanih snaga BiH. Sad za sad znamo da ima jedan graditelj sazova u BiH, a za gusle ne znamo da iko pravi”, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva Dragan Čović je rekao da je Bosna i Hercegovina njegova domovina i domovina svih nacionalnosti, a da je svako organizovanje u umjetničkom smislu uredu.