Predizborna kampanja je u punom jeku. Svi kandidati nešto rade, nešto pričaju, negdje objavljuju, negdje hodaju i naravno sve to fotografiraju i stavljaju na svoje kanale. Kako nam još niko nije bacio bombu u redakciju, smatramo se stručnjacima za odnose s javnošću, te u ovom tekstu donosimo 10 savjeta za političke kandidate.

1. Ako nemate harizmu, ako nemate dobar izgled, dobar javni nastup i generalno ste markantni kao morski krastavac, nemojte ići u manju stranku. Nećete moći dovoljno ubijediti onu manjinu koja glasa za tu stranku da glasa i za vas. Ako stranka i dobije dovoljno, nećete isplivati u preferencijalima. U većoj je veća konkurencija, ali barem postoji mašinerija koja svakako glasa za njih, pa vam je lakše da prođete.

2. Nemojte ići u razjedinjenu ljevicu. Tamo ima dovoljno glasova za Irfana Čengića, Željka Komšića i Nermina Nikšića… i možda Damira Nikšića. Ostalo je sve pišanje u vjetar. Jer, ni ujedinjena ljevica ne bi mogla mnogo da uradi u BiH, a ne kamoli ovakva kakva je sad.

3. Ako ste u Republici Srpskoj, nemojte glumiti previše. Ili ste ultra ZA Dodika i SNSD ili ste ultra PROTIV. Treće nema. Sve ostalo nema smisla. Sve ostalo je prazno kao crna rupa.

4. Odluku da ćete se kandidirati i početak svoje kampanje napravite ako je ikako moguće makar malo ranije od DAN PRED KAMPANJU. U tom slučaju na svojim privatnim kanalima možete malo ranije početi. Ukoliko ste za one na vlasti, malo promovirati šta se to uradilo, a ukoliko iz onih iz opozicije, pljunuti svake sedmice vezano za nešto što nisu ili jesu uradili.

5. Ako nemate barem četiri, pet godina političke karijere na širem planu cijele države ili entiteta, nemojte se kandidirati na entitetski ili državni nivo. U tom slučaju, na tim mjestima popunjavate liste i nemate nikakve šanse. Lijepite plakate i nadajte se nekom ministarstvu, javnoj ustanovi ili nekom kabinetu.

6. Ako ste Bekan Amer, nemojte se kandidirati. Jednostavno nemojte!

Fakat nemojte

7. Krenete li praviti Facebook stranicu sa svojim likom i djelom, to također trebate početi mnogo prije nego dan pred kampanju. Pa čak i da imate mnogo novca da uložite u promocije, teško da će pomoći. Vjerovali ili ne, ima Facebook tih nekih pravila oko rasta i razvoja brenda. Ima na Googleu, možete pročitati. Vjerovatno ima neki YouTube tutorial ako vam je mrsko čitati.

8. Jedan također o Facebooku, Instagramu i drugim online platformama. Kada se kandidirate, nije dovoljno samo da promijenite profilnu sliku u neku ozbiljnu, novu sa kravatom i odijelom ili nekim kostimom tamnih boja. Prečešljajte malo šta ste to postavljali u prošlosti, o čemu ste javno govorili i kakve ste audio-vizuelne sadržaje postavili. Glasači možda i neće pratiti, ali zato konkurentima sigurno neće biti mrsko da iskopaju video gdje se pijani u pola tri ujutro na stolu krivite na sav glas: “NAPRAVI MI SIIIIIIINA POD SVJETLIMA KASIIIIIIIIINA”.

9. Lobirajte u stranci da se plati dobar dizajner. Taj ne treba da bude mali od tetke koji “zna oko tih kompjutera”. Taj ne smije da bude ni stranački kadar. Taj mora da bude neko ko zna dobro svoj posao da ne biste završili kao Naša stranka… koja je još i dobra u poređenju s drugima. A ako ste, ne daj Bože, kojim slučajem nezavisni kandidat, platite dobrog dizajnera.

Oglas za primanje novih stjuardesa i stjuarta ETIHAD Airways

10. Znate li ko je Dino Merlin? Znate, naravno. A znate li ko mu je gitarista? Eh upravo. Nemojte se osloniti na stajanje kod štanda na glavnom trgu nekog grada uz neku “zvijezdu” iz svoje stranke. Ljudi neće znati ni da postojite. Pokušajte naći drugačije načine za privlačenje pažnje i dobijanje glasova.