Prema posljednjim istraživanjima Agencije za statistike, prosječni/a Sarajlija/ka u jednom danu zatrube 148 puta. Zanimljiva činjenica je i to da prosječni vozač više vremena provede trubeći, nego li ga provede na poslu.

Naučnici iz Instituta za sarajevsku trubiku preuzeli su ove informacije i istraživali uticaj masovnog trubljenja u Sarajevu na kretanje naše planete i ugao njezine ose. Dosadašni ugao zemljine ose, koji je od vertikalne zamišljene ose otklonjen 23.44 stupnja pomjerio se na 23.64 stupnja, u ukupnosti čak 20’ ili 0,2 stupnja.

Naučnici su jakost zvučnih valova iz truba/sirena sarajevskih automobila pratili 6 mjeseci i došli su do ovih zapanjivih i originalnih rezultata. ‘’Manijakalno trubljenje svemu i svačemu nas je dovelo do toga da nam još nekoliko stepeni nedostaje do zamjene polova. Za njom slijede ledena doba, izumiranje cijelih vrsta, pa i sam rizik od izumiranja ljudske vrste.’’ kaže vođa istraživačkog odjeljenja dr. Merhametović

‘’Nedavno sam gledao kako vozač crnog Audija A8 trubi automobilu koji trubi drugom automobilu ispred sebe, koji svi 13 automobila unaprijed trube jedni drugima sve do prvog automobila koji pravi zastoj jer je starijoj gospođi stao na semaforu. Samo očitanje iz te sekvence trubljenja pokazalo nam je da je to uticalo na topljenje dodatnih 30 tona leda na Antartiku.’’ upozorava šef istraživanja.

“Ono što Sarajlije mogu učiniti kako bi stanje vratili na bolje jeste da počupaju sve moguće dijelove u svojem autu koji mogu proizvoditi bilo kakav zvuk, uključujući i radio prijemnike, grijače ako su imalo glasniji ili kockice privjeske na retrovizorima koje se puno sudaraju jedna od drugu.’’ savjeti su Odjeljenja za spas od trube.