Zukan Helez prije nekoliko dana šokirao je javnost kada je iznio informacije o ruskim paravojnim kampovima za obuku na teritoriju BiH. Ova izjava uzdrmala je cijelu bh. javnost. Međutim, nekoliko dana poslije situacija se malo smirila, a nadležne institucije potvrdile su da nemaju saznanja o kampovima takve vrste u BiH. Zukan Helez razočaran očiglednim pokušajem zataškavanje priče odlučio je sam potražiti ruske kampove u BiH.

“Ja imam dojave od pouzdanih ljudi koji me nikad nisu prevarili. Ako oni kažu da ima kampova onda ima i tačke. Druga stvar je što institucije pod kontrolom Republike Srpske hoće to da zataškaju. Mene u javnosti prave budalom, a ja imam sve informacije. Kako bi dokazao da sam upravu ja ću sam krenuti u pretraživanje šireg područja Rogatice i Maglića kako bi pronašao te kampove i svima dokazao da nisam lud”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Gospodin Helez u svoju ekspediciju kreće za nekoliko dana, a prema procjenama kampove bi mogao pronaći u rekordnom roku.

“Ja jesam čovjek u godinama, ali sam u kondiciji i ne bi trebao biti problem za mene da se recimo popnem na vrh Maglića za svoju domovinu. Znam tačne lokacije gdje bi ti kampovi trebali biti tako da već za nekoliko dana u javnost izlazim sa čvrstim i jasnim dokazima o njihovom postojanju. Gospodin Dodik može da priča šta god hoće i da traži moju smjenu do sutra, ali ja znam da sam u pravu, a to ću i dokazati za nekoliko dana”, dodao je Helez.