Elon Musku jutros je stala knedla u grlu, kada je uz kafu pročitao vijest da je ponovo uspostavljena vozna linija Sarajevo-Ploče-Sarajevo. Njegov Space-X program je nula bodova za ovaj poduhvat u našoj zemlji, a to već dokazuje i ogroman ekonomski porast od ponovnog puštanja linije u promet.

“Mi smo jutros pustili prvu vožnju voza na obnovljenoj liniji Sarajevo-Ploče-Sarajevo, i već ne možemo da vjerujemo kakve benefite donosi. Obzirom da mi u Bosni i Hercegovini za promet roba najviše koristimo željezničke puteve, sam životni standard je nakon prve vožnje skočio za čak 75%. To ne samo da je ogroman korak za našu ekonomiju, nego je rješenje svih naših problema koje imamo. Uspostavit ćemo takav red vožnje da ćemo prema našim procjenama totalno popraviti ekonomiju u našoj zemlji za svega dva mjeseca”, navodi Ferid Lokomotiva, predsjednik nadzornog odbora Željeznica FBiH.

Nakon samo jedne vožnje, prosječna plata u FBiH je skočila za čak 23%, a penzionerima je odmah uplaćen bonus od 150 na iznos penzije.

“Od sutra već krećemo sa dvije nove linije koje će ići dnevno, a obzirom da je to četvrtak, mislim da bi do nedjelje mogli otplatiti MMF-u dug od nekih 50 miliona KM. Ovim tempo ćemo izvući našu ekonomiju, povećati penzije, omogućiti besplatno školstvo, pojačati primanja policiji i vojsci, omogućiti sredstva za pokretanje prvog domaćeg svemirskog programa, uložiti kapital u zaštitu od klimatskih promjena, čak razmišljamo i o kunovini deset nuklearnih bombi za Oružane snage Bosne i Hercegovine”, dodao je Lokomotiva.

Njemačka i Velika Britanija su već izrazile zabrinutost zbog naglog porasta naše ekonomije, pa su zamolile da usporimo malo sa ekonomskim progresom. Čak nam je ponuđeno i instant članstvo u EU od strane Njemačke, uz obećanje da ćemo imati veći glas od Francuske ukoliko uđemo i uslišimo njihove molbe.