“Bosna i Hercegovina više nikada neće biti okovana snijegom i ledom”, poručili su danas sa skupa Ujedinjenog fronta zimskih službi BiH, gdje su čvrsto odlučili da se bore protiv ledene nemani.

“Predugo su naši građani u hladnim zimskim danima taoci u svojim domovima, zbog neočišćenih i poleđenih ulica. Mnogi naši stariji sugrađani tokom zime budu teško ozlijeđeni i mjesecima nakon toga vezani za krevet. Došlo je vrijeme da jednom za sva vremena se oslobodimo od robije i osiguramo slobodu kretanja svim građanima tokom zime. Odlučni smo u ovoj borbi i istrajat ćemo do kraja, kako nikada do sada nismo. Imamo ujedinjen front protiv zajedničkog neprijatelja i borit ćemo se do prvog dana proljeća”, poručili su sa današnjeg skupa.

Iako ove zime nisu očekivali snijeg, sa današnjim prvim pahuljama krenule su i aktivne pripreme za odbranu građana.

“Poslali smo sve grtalice na tehnički pregled kako bi bile spremne i utegnute za nove pobjede. Također ćemo na njih ugraditi i nove sisteme kretanja po težim terenima, dodatne rezače leda, ubaciti grijanje na dno kako bi otapali brže, tako da nam snijeg i led neće moći ništa. Doduše za to će biti potrebna neka dva mjeseca, tako da teško da ćemo stići ove zime da uradim bilo šta ali nema veze. Naredna zima je naša kada ćemo krenuti u odlučnu kontraofanzivu”, dodali su.

Iako se ovo sve moglo uraditi ranije i spremiti za januar, iz Ujedinjenog fronta poručuju da ni u najluđim snovima nisu mogli sanjati da će snijeg pasti ove zime.