Na veliku sreću zimskih službi, ali i građana naše zemlje ove zime u BiH do sada nije palo mnogo snijega. Promjenjivo vrijeme s povremenim sunčanim i toplim danima skoro je otopilo snijeg koji je padao u pojedinim dijelovima BiH. Vidjevši potencijal u suncu zimske službe su od države tražile da zaposli sunce koje će topiti snijeg u zimskim mjesecima.

“Svake godine strepimo hoće li snijeg puno padati i hoćemo li se mi slomiti od posla. Mislim da u ovo moderno doba nema potrebe za tim i da se sve može riješiti bez puno muke. Sada je situacija bila takva da malo padne snijeg mi svu mehanizaciju pripremimo i onda ga vrlo brzo nema. Sunce otopi taj snijeg za nekoliko dana, a mi bi ga očistili sedmicu sigurno. Zbog toga mislim da bi bilo najbolje zaposliti sunce koje će topiti snijegu zimskim danima i tako nama olakšati posao. Apelujem na nadležne da razmisle o ovom prijedlogu”, rekao je Omer Gusjenica, šef sektora zimske službe zaduženog za čišćenje snijega.

Nadležne institucije nisu se oglasila povodom ovog zahtjeva iz zimske službe, a gospodin Gusjenica naveo je još neke benefite koje bi zapošljavanje sunca moglo donijeti.

“Pored toga što odlično čisti i topi snijeg moglo bi na i dodatno zagrijati. Možemo prodati svu ovu mehanizaciju koju imamo, a toplana i gradska grijanja će biti stvar prošlosti u BiH. Mislim da ova naša ideja ima puno potencijala i samo je treba razraditi. Da sam kojim slučajem ja na mjestu ovih što odlučuju ne bi se dvoumio ni minute nego bih odma zvao sunce i sklopio dogovor”, dodao je gospodin Gusjenice.