Zimska služba Kantona Sarajevo, odlučila je danas da izlobira na sjednici vlade ovog kantona da se uvede lockdown do otapanja snijega i proljeća. Razlog tome je ponovna nespremnost da se očiste ulice.

“Da se više ne lažemo, mi zaista ne umijemo da se borimo protiv snijega i zime iako smo plaćeni za to. Znate jednostavno kada nešto ne ide, ne ide. Umijemo posuti ulice sa soli da se baš ne pada na usta, ali da odmah izađemo na teren i detaljno počistimo zaista ne znamo. Bolje da ne zavaravamo i sebe i građane pa da reagujemo konkretno shodno mogućnostima koje imamo. Zato najbolje da se svi zatvorimo u kuće do prvog proljeća i mirna Bosna”, poručili su iz Zimske službe Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici odobrila ovu odluku koja je stupila na snagu odmah, a radit će samo hitne službe i dostava hrane.

“Dostavljači i hitne službe neka se probijaju kako znaju i umiju, građani neka rade od kuća dok se ovo ne smiri. Oni hrabri imaju pravo da izlaze ali na svoju odgovornost, ako baš ima entuzijasta da čiste svoje ulice neka to urade, ali je od danas proglašeno vanredno stanje. Mi smo izdali upute kako se ponašati tokom zime, gdje ima jeftinih lopata i soli za samostalno organizovane akcije, a naravno tu će biti i besplatni telefon za sve vrste savjeta. Mi smo ipak tu na usluzi građanima iako ne znamo šta radimo”, dodali su iz Zimske službe Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo će iz budžeta izdvojiti sredstva za ugrožene profesije koje neće poslovati u plusu tokom novog lockdowna, tako da niko neće biti oštećen zbog novih mjera.