Konstantni problemi s grijanjem u Zenici ove zime su dosegli svoj vrhunac. Nedostatak grijanja u hladim zimskim danima, posebno u ovogodišnjoj izuzetno hladnoj zimi ostavile su gradske vlasti bez prijedloga i rješenja ovih problema. Na jučerašnjoj sjednici inicijativa Stranke za topliju Zenicu dobila je podršku dvije trećine vijećnika, a podrazumijeva uvođenje redovnih perioda ”Zenice otvorenih prozora” kako bi se toplina iz stanova širila na područje cijelog grada.

Inicijativa počinje sa realizacijom već danas, i svi građani su obvezani da u periodu od 17:00 do 20:00 otvore sve prozore i vrata na svojim stanovima i kućama svakim radnim danom. Uvedene su i sankcije za građane koji se budu oglušili na novu inicijativu i to u vidu novčanih kazni od 300-3000 KM u zavisnosti od veličine stanova i prozora. Građani koji imaju loše otvore mogu skratiti vrijeme za 15 minuta svaki drugi dan.

”Ovo je nešto što Zenici treba i što može pomoći građanima. Vodimo se onom ”ne pitaj šta država može uraditi za tebe, već šta ti možeš uraditi za državu” i mislimo kako građani moraju pokazati solidarnost za ovaj novitet. Na kraju krajeva, to je problem svih nas i svi smo odgovorni.” kažu iz STZ-a.

Građani imaju podijeljena mišljenja, jedni hvale inicijativu dok su drugi skeptični. ”Mislim kako je pohvalno da nas vlasti uključuju u ovu akciju. Temperatura tijela koja grije kuću, pogotovo u porodicama sa više članova može pomoći onima kojima je najhladnije. Nas im 7 u garsonjeri od 28 kvadrata i ta tjelesna toplota je previše za jedan stan. Mi želimo podijeliti i sa drugima.” kaže jedan od prolaznika koje smo sreli u Zenici.

Druga gospođa nam govori kako nije zadovoljna inicijativom i kako misli da je prijedlog trebalo uraditi malo drugačije: ”Ja sam više za opciju da ne otvaramo prozore nikako i da tako grijemo stanove, da ne prozračujemo prostorije, zrak nam je i onako zagađen. Kad bi 20 dana samo sjedili u kući, svakako niko ne radi ovdje pa imaju vremena sjediti kući i tijelom grijati stan, znate kako bi toplo bilo unutra.”

Preporuke su i da građani pokušaju spavati goli, jedni uz druge, što više ljudi to bolje. To se pokazala kao dobra metoda za preživljavanje u slučajevima kada se treba izboriti sa hipotermijom. Vlasti kažu ”ako može Bear Grylls mogu i zeničani”. Robijaši su se obvezali da će se više znojiti i više piti kako bi zračili više tjelesne toplote, a zatvorenici dobrovoljno pušu vreli zrak iz usta svaki dan od 17:00 do 21:00.