Kabinet za urbano planiranje grada Zenice odlučio je da spriječi daljnje nestašice toplotne i električne energije izgradnjom još jednog Kaknja do 2021.

Podsjećamo, u Zenici su na snazi redukcije grijanja i električne energije. Fan klub Gradonačelnika Kasumovića ocijenio je da su energetske redukcije na snazi jer je Zenica proživjela neočekivani ekonomski i urbanistički bum nakon dolaska nezavisnog kandidata na funkciju krajem prošle godine.

Kako navodi Nijaz Kadar ispred Kabineta, novoizgrađeni Kakanj će, za razliku od starog, imati i sistem prenosa toplotne energije iz Termoelektrane u grad Zenicu.

“Ovo što se dodogilo ove godine, mi više ne možemo tolerisati.” izjavio je Kadar, “Jedan Kakanj jednostavno više ne može da zadovolji potrebe – Zenica raste prebrzo.”

Tender za projektovanje i izgradnju novog Kaknja biće otvoreni u martu ove godine. Novi čaršiijski objekat moraće, pored termoelektrane, gradskog centra i četiri kioska, imati i toplanu koja će Zenicu snabdijevati grijanjem. Dodatno, za novi Kakanj mora se obezbjediti i čaršijska populacija te radna snaga, a prvi kalemi će vjerovatno stići iz prvobitnog Kakanja.

“Od kako je iskusni biznismen stupio na mjesto gradonačelnika, u Zenicu je stiglo preko 80 investitora. Novi blokovi, šoping centri i neboderi preopteretili su gradsku mrežu. Izgradnja drugog, boljeg Kaknja logičan je slijed događaja.” izjavili su iz ureda Gradonačelnika.

“Nek je nama Kasumovića, biće grijanja.” dodao je slučajni prolaznik našim novinarima na terenu.