Nakon što je premijer Kantona Sarajevo izdao odluku da sve žene koje rade u Kantonu Sarajevo imaju slobodan dan za 8. Mart, pa onda da ne baš sve žene imaju, sjetio se da postoji mnogo žena koje imaju tu životnu nesreću da svoju platu moraju i da zarade.

Stoga je premijer skupini ovih nesretnih žena koje svoj radni sat naplaćuju po tržišnoj vrijednosti, a svoja radnička prava ostvaruju tako što se čuvaju da se ne razbole, odlučio dati jednu nagradu, više simboličnog karaktera, ali koja će njima sigurno mnogo značiti.

“Ja sam odlučio da ipak ove žene u privatnom sektoru nisu manje vrijedne od ovih u javnom. One su naše zlato, doduše s malo manje karata, ali znate kako je, niko na svijetu nije isto vrijedan, koliko god mi pričali da jeste. No, moja širina i otvoren pogleda na svijet učinili su da ja ipak ne razdvajam i daću im nagradu – aplauz. Mislim da to treba da im bude motivacija da izguraju taj radni dan što lakše. Pogotovo da izguraju taj momenat kad vide kako su ove iz javnog sektora dobile još i tu povlasticu, pored bolovanja, trudničkog, regresa, visokih plata i ostalo. Jer ipak, ne dobija se svaki dan aplauz od takvog lafčine kao što sam ja”, kazao je premijer Forto.

Žene na mnogim mjestima su odlično reagirale na ovaj potez premijera i zahvalne su. Kako saznajemo, njegov aplauz će se puštati na razglas u onim kompanijama koje imaju razglas, kao što su tržni centri i super marketi. Na onim mjestima na kojima to nema, aplauz će se puštati na radio stanicama javnog servisa.